13 stivkrampevacciner på 9 år? Hvor mange har din hest fået?

Jeg har set hestepas, hvor heste har fået 5 stivkrampevacciner indenfor 2 år – det er helt uhørt og unødvendigt. En del heste får korterevarende eller længerevarende bivirkninger af over-vaccinering.

På det sidste har jeg være i kontakt til hesteejere. som kan fortælle om stivhed i muskler, stivbenet gang, manglende fremdrift – symptomerne kommer og går og man mistænker ikke nødvendigvis stivkrampevaccinering… Nogen heste får symptomer lige efter vaccinering andre først senere og i almindelige undersøgelser, vil der ikke nødvendigvis være noget fysisk galt at finde på hesten…

Sammenhæng mellem bivirkninger og den vaccine der er givet er meget svær at påvise og indberetning af mulige bivirkninger er nødvendigt i denne sammenhæng.

Din hest – dit ansvar…

  • Sørg for at din hest ikke bliver vaccineret mere end nødvendigt
  • Bed om at få den vaccine som KUN indeholder influenza til den årlige vaccination
  • Bed om at få stivkrampevaccination i det interval, som er nødvendigt
  • Læg mærke til om din hest forandrer sig i månederne efter vaccination
  • I hestepasset på vaccinenavnet er et ‘T’ eller ‘TE’ ofte en markør for at der er stivkrampe/tetanus i vaccinen.

Dyrlægen…

Jeg antager at dyrlægen ofte vælger at vaccinere med en kombi-vaccine indeholdende både influenza og stivkrampe, fordi det koster det samme og fordi det er nemmere. Og hvis vi som hesteejere ikke har tænkt på, at den stivhed i hestens gang eller andre mulige bivirkninger, som vi kan opleve, kan hænge sammen med vaccinen, så indberetter vi det ikke til dyrlægen – og så kan dyrlægen heller ikke vide, at der er bivirkninger ved stivkrampevaccinen. Derfor er det dit ansvar at observere din hest og informere, hvis der er mulige bivirkninger efter vacciner og medicin.

Studie anbefaler revidering af anbefalingerne

De fleste vaccineproducenter anbefaler stivkrampevaccination hvert andet år. Men et studie publiceret i det anerkendte magasin BEVA – Equine Veterinary Journal konkluderer, at der sagtens kan gå længere tid imellem stivkrampevaccinerne… Her et uddrag:

Horses that undergo basic immunisation with 3 doses of vaccine after age 5 months are likely to have serum antibody titres consistent with protection against tetanus for more than 3 years. Current guidelines for tetanus prophylaxis should be revised.

Læs studiet her: https://beva.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/evj.12502

Sverige anbefaler hvert 5. år, Danmark hvert 2. år!

Normalt anbefaler vaccineproducenterne stivkrampevaccine hvert 2. år til heste i Danmark. I Sverige er anbefalingen hvert 5. år. Os mennesker skal som udgangspunkt have en stivkrampevaccine hvert 10. år. Og hvor mange af os har ikke prøvet at blive stiv i musklen efter en stivkrampevaccine? Det er en almindelig bivirkning…

Min egen og andres heste ramt af bivirkninger

På mit veterinærsygeplejerskestudie i slut 90’erne, lærte vi at heste maksimum skulle have stivkrampevaccine hvert 3-4. år og at i sjældne tilfælde kunne der være bivirkninger såsom ødem i benene, feber og stivhed og at man ikke anbefalede årlig vaccination mod stivkrampe.

Ovennævnte bivirkninger fik min egen hest ironisk nok året efter – sidenhen turde jeg ikke risikere at give ham stivkrampevaccinen. Jeg undersøgte dengang hos lægemiddelrepræsentanten om det kunne skyldes vaccinen – og første respons var, at det havde de aldrig hørt om. Repræsentanten undersøgte derefter på det globale hovedkontor og måtte erkende, at det var før sket.

Med almindelig medicin, kan man sjældent gøre noget ved sådanne bivirkninger, med komplementære behandlingsmetoder, kan hjælpe til at balancere hesten, så den kommer på fode igen, balancering med homøopati kan hjælpe – dog skal det være et middel som passer til hestens personlighed, dvs. der er tale om helt individuelt middel, som kan variere fra hest til hest.

Ovennævnte skriv er udelukkende udtryk for mine erfaringer og min mening. Der kan være mange årsager til problemer i bevægeapparatet og man skal altid konsultere med en dyrlæge omkring sygdom eller mistanke om sygdom.

Del gerne dine erfaringer nedenfor – eller hvor tit din hest er blevet stivkrampevaccineret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *